Tunteiden voima

Me kaikki ihmiset koemme tunteita, ja niiden merkityksen voima elämässämme on suuri. Tunteet ohjaavat meitä ja antavat meille arvokasta tietoa itsestämme ja ympäröivästä maailmasta. Tunteet ovat olennainen osa ihmisen olemusta. Ne antavat meille tietoa ja ohjaavat toimintaamme. Tunteiden tunnistaminen ja nimeäminen voivat auttaa meitä ymmärtämään itseämme paremmin. Ajatukset, tunteet ja toiminta ovat kaikki yhteydessä toisiinsa, ja ne voivat vahvistaa tai heikentää toisiaan.

Tunteiden viesti

Tunteilla on aina viesti, mutta se viesti voi joskus johtaa harhaan. Esimerkiksi pelko ja ahdistus voivat herätä tilanteissa, joissa ei ole todellista vaaraa. On mahdollista oppia erottamaan tunteiden viestit ja reagoimaan niihin asianmukaisesti.

Ahdistus on tunne, joka on luotu varoittamaan meitä uhkaavista tilanteista. Se voi ilmetä monin eri tavoin, kuten epämääräisenä jännityksenä, pelkoina tulevaisuudesta, hengitysvaikeuksina ja muina fyysisinä oireina. Ahdistus voi olla normaali ja luonnollinen reaktio, mutta jos se pitkittyy ja alkaa haitata arkielämäämme, se voi olla merkki tilasta, joka vaatii ammattiapua.

Tunteiden hallinta

Myös ahdistuksen hallinta on mahdollista, oppimalla tuntemaan omia tunteitaan paremmin. Kun ymmärrämme, mikä aiheuttaa ahdistustamme ja miten se ilmenee, voimme kehittää keinoja sen hallitsemiseksi. Muista, että tunteet ovat osa ihmisenä olemista, ja ne voivat tarjota arvokasta tietoa itsestäsi ja ympäröivästä maailmasta.

Ahdistus voi olla haastava tunne, mutta se on mahdollista voittaa. Tärkeintä on olla armollinen itselleen. Elämä on täynnä monenlaisia tunteita, ja niiden kokeminen tekee meistä ihmisinä rikkaampia ja vahvempia.

Sanotaan, että kaikki tunteet ovat sallittuja. Ei ole oikeita tai vääriä tunteita. Omia tunteitaan ei tarvitse pelätä. Kun uskallamme kuunnella ja hyväksyä omat tunteemme, voimme ymmärtää itseämme ja muita paremmin.

Maria Saarenpää

Sosionomi AMK
Ratkaisukeskeinen lyhytterapeuttiopiskelija